Bábovka ze základky
Recept na tuto bábovku se traduje již od školních lavic. A protože se nejednalo o žádný výplod pubertální fantazie, nýbrž o opravdu chutný dezert, dnes si jej představíme:
Budeme potřebovat:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 smetanu ke šlehání
3 vejce
cca hrnek až dva mléka
olej nebo tuk na vymazání formy
a trošku polohrubé mouky na vysypání formy (můžeme nahradit strouhankou)
Postup:
Formu si vymažeme olejem nebo tukem a vysypeme troškou mouky, přebytek vysypeme
Mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme s vejci a smetanou
Důkladně promícháme a přidáme tolik mléka, aby těsto nebylo řídké, přesto vláčné a pomalu teklo
To pak vlijeme rovnoměrně do formy
Dáme péct na 160 stupňů cca na 45 minut
Bábovku kontrolujeme špejlí a pokud se nám těsto na ni nelepí, je upečeno
Po vyndání necháváme bábovku ve formě chviličku vychladnout, poté si nožem opatrně uvolníme strany a otočíme
Přes formu dáme ve studené vodě namočený hadr a bábovka nám krásně z formy vyjede sama
Zaprášíme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě, čaji nebo jen tak. Jako za našeho mládí u babičky...
… dobrou chuť.