Bageta "de la houm"

Jednoduché jídlo, zdá se. Variací je hned několik, od salámových přes sýrové po tuňákové, francouzské a nevím ještě jaké. Ty nejlepší a nejčerstvější kupované seženete jedině v Karlových Varech u Rat´s baguettes, k tomu za fajn cenu. Jinak ale jde o dobrý byznys, jedna bageta z benzinky obsahuje trošku dresingu, dvě kolečka salámu, jeden plátek sýra a když je vytuněná, dva plátky vajíčka, stejné množství rajčete a možná kousek okurky či papriky. A za dvojnásobek oproti těm z Varů. Jenže, ne každý může jet do Varů každý den a na ty z pumpy fakt může mít chuť snad jen zoufalec. A chutí je dosti, proto jsem se pustil do přípravy a vězte, nic jednoduššího není. Fajn, zabere to více času, než platba u pokladny, ale ta chuť a pocit z poctivé přípravy je nenahraditelný.

Co jsem na přípravu mojí bagety potřeboval:

  • 1 celozrnnou bagetu

  • trošku másla

  • 1-2 rajské podle velikosti

  • 1-2 listy čínského zelí nebo ledového salátu

  • krájený salám, já ale použil vysočinu vcelku, (může být jakýkoliv včetně měkkých, jako je šunka)

  • plátkový sýr eidam, můžeme nahradit goudou, milovníci nivy mohou i tu

  • 1 vejce uvařené na tvrdo

  • 2 lžíce tatarky

  • francouzský dresink, ale může se použít jakýkoliv dle vlastní chuti

A pouštím se do díla:

  • Vejce a rajské si krájím na plátky. Mám salám vcelku a tak i ten si krájím na tenká kolečka, samozřejmě dle možností a dovedností. Lepší by byl salám krájený.

  • Bagetu rozříznu podélně, ne však úplně. Prostě tak, aby mi zůstala jakási kapsa.

  • Vnitřek bagety, tedy její spodní část, lehce namažu máslem.

  • Na tu pokladu plátky rajských. Na másle budou dobře držet a nebudou tak mít tendenci vypadávat.

  • Na rajské vkládám list čínského zelí, popřípadě ledového salát a kopíruji tím kapsu vytvořenou v bagetě a lehce namáznu tatarkou.

  • Na tatarku přichází vyskládat kolečka salámu, na ně plátky sýra.

  • Na sýr pokládám plátky vajíčka a zakápnu dresinkem.

  • Bagetu nyní lehce přimáčknu a servíruji.

Výsledek mne naprosto uchvátil. Chuť je fantastická a ve finále se své bagety domáhá celá rodina. Snídaně či svačina naprosto ideální a vydatná, zároveň chutná. Jdu si udělat i já svůj vlastní kus, proto se rozloučím slovy "dobrou chuť" a už si krájím...