Brokolicová
Nápad na tuto polévku vůbec nikoho nenadchl. Pokouším se prolomit odpor k zelenému čemusi. Výhodou tohoto receptu je zpracování téměř celé brokolice a pak ve finále to překvapení, kdy bleskurychle zmizí obsah hrnce.
Pojďme si připravit ingredience:
1 celou brokolici
2 stroužky česneku
bujon (1 = 0,75 l vody)
1 smetanu
sůl, pepř, špetku muškátového oříšku
kousek másla, asi 10g
a budeme potřebovat ponorný mixér
A jde se vařit:
Z brokolice si oddělím růžičky a pokrájím je.
Stonek s košťály očistím od tvrdé slupky a nakrájím na menší plátky.
Oloupu si česnek a nakrájím stroužky najemno.
V hrnci rozehřeji máslo, na kterém podusím česnek a plátky košťálů brokolice na mírném ohni. Hlídám a míchám, aby se mi brokolice nepřipalovala.
Zhruba po 2 až 3 minutách zalévám uvařenou vodou, přidávám bujon. Má-li někdo vývar, může dát ten. Pozvolna vařím 5 minut.
Po této době přidávám růžičky brokolice a vařím pod pokličkou dalších 10 minut.
Po uvedeném čase stahuji z plotny a ponorným mixérem vše důkladně rozmixuji.
Poté vracím na plotnu, kdy na mírném ohni a za stálého míchání přidám smetanu, která chuť polévky naprosto zjemní.
Dochutím špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
Výsledek dávám ochutnat všem členům rodiny a? Nestihla ani vychladnout, za deset minut je pryč a o pár dní později se jí opět domáhají. Takže předběžným úšklebkům nevěřme, každé jídlo se dá připravit lehce, jednoduše a lahodně, třeba i taková brokolicová polévka.
Dobrou chuť.