Brokolicová

Nápad na tuto polévku vůbec nikoho nenadchl. Pokouším se prolomit odpor k zelenému čemusi. Výhodou tohoto receptu je zpracování téměř celé brokolice a pak ve finále to překvapení, kdy bleskurychle zmizí obsah hrnce.

Pojďme si připravit ingredience:

  • 1 celou brokolici

  • 2 stroužky česneku

  • bujon (1 = 0,75 l vody)

  • 1 smetanu

  • sůl, pepř, špetku muškátového oříšku

  • kousek másla, asi 10g

a budeme potřebovat ponorný mixér

A jde se vařit:

  • Z brokolice si oddělím růžičky a pokrájím je.

  • Stonek s košťály očistím od tvrdé slupky a nakrájím na menší plátky.

  • Oloupu si česnek a nakrájím stroužky najemno.

  • V hrnci rozehřeji máslo, na kterém podusím česnek a plátky košťálů brokolice na mírném ohni. Hlídám a míchám, aby se mi brokolice nepřipalovala.

  • Zhruba po 2 až 3 minutách zalévám uvařenou vodou, přidávám bujon. Má-li někdo vývar, může dát ten. Pozvolna vařím 5 minut.

  • Po této době přidávám růžičky brokolice a vařím pod pokličkou dalších 10 minut.

  • Po uvedeném čase stahuji z plotny a ponorným mixérem vše důkladně rozmixuji.

  • Poté vracím na plotnu, kdy na mírném ohni a za stálého míchání přidám smetanu, která chuť polévky naprosto zjemní.

  • Dochutím špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.

Výsledek dávám ochutnat všem členům rodiny a? Nestihla ani vychladnout, za deset minut je pryč a o pár dní později se jí opět domáhají. Takže předběžným úšklebkům nevěřme, každé jídlo se dá připravit lehce, jednoduše a lahodně, třeba i taková brokolicová polévka.

Dobrou chuť.