Fazolky na smetaně
Jedno z jídel, jež dělávaly naše babičky a upadlo v zapomnění na mnoha místech. Věřme, že neprávem. Pojďme oprášit tenhle jednoduchý recept na zdravé a chutné jídlo.
Budeme potřebovat:
200 - 300 g fazolek (v létě máme čerstvé ze zahrádky, v zimě kupujeme třeba i mražené)
2 lžíce másla
1 smetanu ke šlehání
1 bujon
0,5 l vody
0,5 l mléka plnotučného
1 lžíci cukru krystal
1 lžíci octa
3 až 4 vejce podle počtu strávníků (1 na osobu)
3 – 4 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
jako přílohu vařené brambory
Postup:
Fazolky si omyjeme, odstraníme postranní vlákna a pokud jsou dlouhé pokrájíme si je na délku cca 3 cm.
Dáme do hrnce 0,5 l vody, řádně osolíme, uvedem k varu a vložíme do vody fazolky.
Vaříme zhruba 5 minut, tak akorát na skus, aby nebyly úplně rozvařené, ale ani moc tvrdé.
Poté je vyjmeme z lázně a prudce ochladíme studenou vodou. Tím docílíme jejich křupavost a ponechají si zelenou barvu. Vodu si ponecháme.
V dalším hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a pořádně rozmícháme. Tím se nám vytvoří světlá jíška.
Do jíšky nalijeme mléko a vodu z fazolek, přidáme bujon a rozmícháme.
Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 minut.
Během toho dáváme vařit do rendlíku vodu, vložíme vejce a přivedeme k varu. Vaříme pozvolna 10 minut.
Po 10-ti minutách vaření omáčky přidáme smetanu pro zjemnění chutě, osolíme a opepříme, dáme cukr a ocet, rozmícháme a necháme chvilku povařit.
Dle potřeby ještě dochutíme solí, cukrem či octem a vložíme fazolky.
Necháme společně prohřát.
Je-.li hotovo, stačí už jen oloupat vejce a rozkrojit na půlky.
Omáčku podáváme s vařenými bramborami a vejcem natvrdo. Dobrou chuť.