Fazolky na smetaně

Jedno z jídel, jež dělávaly naše babičky a upadlo v zapomnění na mnoha místech. Věřme, že neprávem. Pojďme oprášit tenhle jednoduchý recept na zdravé a chutné jídlo.

Budeme potřebovat:

  • 200 - 300 g fazolek (v létě máme čerstvé ze zahrádky, v zimě kupujeme třeba i mražené)

  • 2 lžíce másla

  • 1 smetanu ke šlehání

  • 1 bujon

  • 0,5 l vody

  • 0,5 l mléka plnotučného

  • 1 lžíci cukru krystal

  • 1 lžíci octa

  • 3 až 4 vejce podle počtu strávníků (1 na osobu)

  • 3 – 4 lžíce hladké mouky

  • sůl, pepř

  • jako přílohu vařené brambory

Postup:

  • Fazolky si omyjeme, odstraníme postranní vlákna a pokud jsou dlouhé pokrájíme si je na délku cca 3 cm.

  • Dáme do hrnce 0,5 l vody, řádně osolíme, uvedem k varu a vložíme do vody fazolky.

  • Vaříme zhruba 5 minut, tak akorát na skus, aby nebyly úplně rozvařené, ale ani moc tvrdé.

  • Poté je vyjmeme z lázně a prudce ochladíme studenou vodou. Tím docílíme jejich křupavost a ponechají si zelenou barvu. Vodu si ponecháme.

  • V dalším hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a pořádně rozmícháme. Tím se nám vytvoří světlá jíška.

  • Do jíšky nalijeme mléko a vodu z fazolek, přidáme bujon a rozmícháme.

  • Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 minut.

  • Během toho dáváme vařit do rendlíku vodu, vložíme vejce a přivedeme k varu. Vaříme pozvolna 10 minut.

  • Po 10-ti minutách vaření omáčky přidáme smetanu pro zjemnění chutě, osolíme a opepříme, dáme cukr a ocet, rozmícháme a necháme chvilku povařit.

  • Dle potřeby ještě dochutíme solí, cukrem či octem a vložíme fazolky.

  • Necháme společně prohřát.

  • Je-.li hotovo, stačí už jen oloupat vejce a rozkrojit na půlky.

Omáčku podáváme s vařenými bramborami a vejcem natvrdo. Dobrou chuť.