Francouzské brambory

Opět jedno z jídel, kde prim hrají brambory. A zároveň jídlo našich babiček a recept od jedné z nich tu a tam použijeme a jídlo si uvaříme. Jak jednoduše na to vám rádi prozradíme.

Budeme potřebovat:

  • 15 větších brambor

  • 0,5 kg uzeného

  • 4 vejce

  • 1 smetanu ke šlehání

  • 1 cibuli

  • sůl, pepř

  • sádlo a olej

A jak na jednoduchou přípravu:

  • Cibuli si krájíme nadrobno.

  • Uzené si nakrájíme na kostičky.

  • Brambory si uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Takový fígl tkví v tom, že se dají uvařit v síťce, ve které jsme je koupili a uvařené je přes síťku protlačíme. Tím by měla slupka zůstat uvnitř a zároveň by byly připraveny. Osobně ale tento způsob nemáme odzkoušený.

  • Vezmeme si pekáček a vymažeme jej sádlem.

  • Vychladlé brambory si nyní oloupeme a nakrájíme na plátky, popřípadě protlačíme přes sítko na brambory.

  • Polovinu jich vyskládáme do pekáčku a osolíme.

  • Na pánvi si na oleji osmahneme cibuli společně s uzeným.

  • To rozložíme do pekáčku na brambory a opepříme.

  • Zaskládáme druhou polovinou brambor a opět osolíme.

  • V míse si rozšleháme vejce a smícháme se smetanou. Směsí poté polijeme brambory v pekáčku.

  • Pečeme v troubě, v horkovzdušné na 160 stupňů po dobu 30 až 40 minut do zezlátnutí vrchní vrsty brambor a zatuhnutí vajec se smetanou.

Co dodat, ta vůně a chuť, prostě laskomina. Tak tedy dobrou chuť.