Gröstl

Snad původně rakouské jídlo mi jednoho dne udělala moje buchta k večeři a pánové a dámy, čumím, Fakt jednoduché, rychlé a dobré jídlo, které během chvilky zasytí.

Bylo potřeba:

  • 2 – 3 větší brambory, nejlépe několik brambor třeba ze včerejšího oběda.

  • kousek uzeniny, nejlépe klobásky

  • 3 vejce

  • 1 cibuli

  • sůl, pepř

  • špetku červené papriky

  • na ozdobu můžeme trošku pokrájené petrželky nebo jarní cibulky

Vhodnou přílohou je pečivo.

A rychlá příprava následuje:

  • Nemáme-li brambory již vařené, které nám tedy zbyly, oloupeme si je, uvaříme a nakrájíme na kousky či plátky. My ale vždy uvaříme den před tím k obědu brambor o něco více a pak nám zbývají. To nám dává výhodu rychlejší přípravy jakéhokoliv jídla s bramborami, včetně gröstlu.

  • Klobásu, nebo jakoukoliv uzeninu, si nakrájíme na kolečka.

  • Cibuli si nakrájíme na proužky.

  • Na pánvi si rozpálíme trošku oleje, přidáme cibuli, klobásu i brambory a společně orestujeme.

  • Pak přidáme rozklepnutá vejce, osolíme, opeříme a promícháme.

  • Necháme společně smažit do zatáhnutí vajec.

  • Lehce okořeníme sladkou paprikou, můžeme dozdobit petrželkou nebo jarní cibulkou, máme-li.

A pak již servírujeme samotné, v ideálním případě s pečivem, ale tak či onak, rozhodně potěší a zachutná. Dobrou chuť