Halušky

Na rozdíl od slovenských brynzových dělám typicky české, ještě k tomu pro někoho šizené. Jenomže jsem pracující člověk, ta má buchta také a tak i když víme, že teplé jídlo je důležité, trávit volný čas vyvařováním se nám, stejně jako mnohým jiným, prostě někdy nechce. Jak tedy zahnat hlad, popřípadě chuť na halušky a přitom všem spěchu je vyladit?

Potřebuji:

  • 1 balení halušek od Dr. Oetker

  • 3 větší cibule

  • 250 g anglické slaniny

  • 1 kysané zelí

  • 1 a ½ lžíce sádla nebo olej

  • 1 lžičku červené sladké papriky nebo chilli

  • sůl, pepř

A jdu na přípravu pokrmu:

  • Cibule si oloupu a nakrájím nadrobno.

  • Anglickou slaninu si připravím pokrájením na kostičky.

  • Zelí vysypu do síta a propláchnu řádně studenou vodou, abych jej zbavil velké kyselosti.

  • Do hrnce dám 1 lžíci sádla (nebo oleje), přidám 2 nakrájené cibule, propláchnuté zelí a lžičku sladké papriky nebo chilli. Promíchám.

  • Na mírném ohni společně dusím pod pokličkou, občas podliji troškou vody, aby se mi zelí nepřipalovalo a dusím 20 až 25 minut.

  • Mezitím si dle návodu na krabici připravím těsto. Mám takovou vychytávku. Pokud budu těsto protlačovat přes haluškové síto, dávám o trošičku více vody, aby bylo řidší, pokud halušky budu vykrajovat lžičkou, dělám jej přesně podle návodu, aby bylo tužší.

  • Hotové těsto nechávám 5 minut odpočinout.

  • Během odpočívání těsta dám do hrnce vařit vodu, kterou osolím.

  • Stále dusím a hlídám zelí, dle potřeby podlévám.

  • Těsto si přendám do síta nebo na prkénko. Přes síto protlačím do vroucí vody, z prkénka odkrajuji kávovou lžičkou.

  • Halušky jsou během cca 3 minut uvařené. Zcedím, propláchnu studenou vodou a vrátím je do hrnce. Pro tuto chvíli nechám být.

  • Hotové měkké zelí přidám k haluškám.

  • Na pánvi si rozpustím ½ lžičky sádla, dám zbytek pokrájené cibule, nechám zesklovatět.

  • Na tu přijde anglická slanina a špetka pepře, promíchám a na cibulce pěkně orestuji.

  • Celé i s výpekem to přidám k haluškám a zelí. Společně důkladně promíchám. Halušky se pravděpodobně slepily, což mi nevadí. Výpek a slaninka je krásně oddělí.

Mám hotovo, kuchta i buchta přejí dobrou chuť, ale to už se nám dělají boule za ušima.