Hemenex

V originále Ham and Eggs, neboli šunka s vejcem. Dnes tento pokrm hodně počeštil a příprava je opět velice jednoduchá. Prostě chlapi, nechte někdy ty vaše manželky prospat a připravte jim chlapský hemenex, díky kterému bude ráno mnohem, ale mnohem příjemnější pro vás oba, popřípadě vás všechny.

Na přípravu potřebujeme:

  • trošku oleje nebo másla
  • 2 vejce na osobu
  • anglickou slaninu na plátky
  • sůl, pepř a sladkou papriku
  • petrželku nebo jarní cibulku na posyp
  • jako přílohu pečivo nebo pár vařených brambor z minulého dne

Postup:

  • Na pánvi si rozehřejeme trošku oleje, ve zdravější variantě lžíci másla.
  • Na rozpálenou pánev si položíme plátky anglické slaniny a lehce přitlačíme. Bude mít zpočátku snahu se kroutit, což ale ve výsledku nebude úplně na škodu. Necháme zlehka orestovat.
  • Máme-li orestováno, vyklepneme vejce v potřebném počtu a necháme hezky slaninku zalít, nemícháme. Pouze osolíme a opepříme a necháme pozvolna smažit.
  • U nás se žloutky nechávají lehce tekuté a tak hotový pokrm poznáme dle tuhého bílku a lehce vodnatého žloutku. Do něj ale rozhodně ničím nepícháme. Sundáme z plotny a servírujeme na talíř. Milovníci sýra si můžou posypat strouhaným nebo plátkovým sýrem.
  • Lehce okořeníme špetkou sladké papriky a posypeme nakrájenou petrželkou nebo jarní cibulkou.
  • Chceme-li jako přílohu brambory, neboť nám jich pár uvařených zbylo z minulého dne, na pánvi zlehka orestujeme. Zde je důležité je na rozpálenou pánev položit a neotáčet. Tím na jedné straně vznikne kůrka a zároveň se naprosto skvěle prohřejí. Takto připravené jídlo je vhodné i jako oběd někde na dovče v kempu.
  • K snídani je pak nejlepší jako přílohu podávat pečivo

U nás je již vše vzhůru, nejvyšší čas na ranní krmi, nechte si i vy chutnat.