Hovězí guláš

Pro někoho čistá alchymie, ale dovolte mi ukázat, že tomu tak není a takový poctivý, hovězí a nefalšovaný gulášek si lze jednoduše připravit doma. I když, trošku času to zabere, jenže ten výsledek bude k nezaplacení.

Pojďme na to, budeme potřebovat:

  • 800 g hovězí kližky

  • 600 g normální cibule

  • 1 červenou cibuli

  • 1 rajčatový protlak

  • 0,5 kg hovězích kostí, nebo 2 l horké vody a 3 bujony

  • 2 lžíce sladké papriky

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 lžičku chilli

  • 2 stroužky česneku

  • sůl, pepř

  • sádlo

Jako přílohu houskový, bramborový nebo šlehaný knedlík, popřípadě chléb.

A jde se vařit.

  • Jako první si připravíme vývar.

  • ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Ten poctivý z kostí uděláme tak, že je dáme do pekáčku, přidáme trošku oleje a vroucí vodou podlijeme.

  • Dáme do trouby a pečeme na 150 stupňů cca 30 minut. Občas zkontrolujeme a polijeme výpekem, popřípadě podlijeme vodou.

  • Po uvedeném čase pekáč vyndáme a celý obsah dáme do hrnce. Přilijeme 1,5 – 2 l vody, přivedeme k varu a pod pokličkou na mírném ohni vaříme zhruba hodinku.

  • Pokud se nám na vývaru dělá pěna, opatrně ji naběračkou odebíráme a vyléváme.

  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Nebo si jednosuše uvaříme 2 l horké vody, ve které následně rozmícháme 3 kostky bujonu. Nejde o žádnou chudou náhražku, nýbrž bujon je samotným kvalitním vývarem z kostí. Rozhodně si tak ušetříme dost času.

  • Mezitím, co se nám dělá vývar si nakrájíme maso na kostky. Zhruba 3x3 cm.

  • Cibuli, tu klasickou, si oloupeme a taktéž nakrájíme, tu ovšem nadrobno.

  • Červenou si po oloupání nakrájíme na plátky, čímž se nám vytvoří jednotlivá kolečka.

  • Česnek si oloupeme a rozdrtíme, popřípadě nakrájíme na malinké kousíčky a nožem promačkáme.

  • Máme-li přípravu za sebou a pokud námi dělaný vývar z kostí se blíží do finiše, rozpálíme si v druhém hrnci lžíci sádla.

  • Než se nám rozpálí, vypínáme vývar z kostí a vyndáme všechny kosti. Na nich si po vychladnutí může pochutnat psík. U nás žádný není, tedy míří do koše.

  • Do sádla přidáme nakrájenou klasickou cibuli a pomalu restujeme do zhnědnutí.

  • Máme-li již cibuli tmavě hnědou, ne spálenou, přidáme nakrájené maso. To je potřeba důkladně orestovat tak, aby nebylo nikde po svém obvodu růžové.

  • Poté zasypeme paprikou, osolíme, opepříme, dáme chilli, obsah rajčatového protlaku a důkladně promícháme. Necháme chvilku společně restovat, cca 2 minuty.

  • Zalijeme hotovým vývarem tak, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přibližně. Už se mi stalo, že jsem jej zalil celé a také se nic nestalo.

  • Přiklopíme a na mírném ohni dusíme alespoň 2 hodiny, prakticky do změknutí masa. Důležité je občas guláš zamíchat a dolít zbylým vývarem. Nezbyl-li nám vývar, doléváme horkou vodou s bujonem v poměru 0,5 l vody = 1 bujon.

  • Zhruba po dvou hodinách, máme-li maso měkké, si na pánvi vedle rozehřejeme lžici sádla, které zaprášíme moukou. Máme-li ve vytvořené jišce hrudky, rozmícháme je. Jíška by měla býti hnědá kašička.

  • Tuto jíšku vmícháme do vařícího se guláše.

  • Přidáme česnek.

  • Zamícháme a společně ještě za občasného promíchání povaříme 15 minut.

  • Na závěr ještě dle potřeby dochutíme solí, pepřem a česnekem.

  • Hotový gulášek jsme na talíři dozdobili kolečky červené cibule.

Věříme, že se dílo povedlo i přes menší časovou náročnost. Věříme ale, že pokud jste došli až sem a guláš ochutnali, nebudete chtít už jiný. Tak tedy dobrou chuť.