Hovězí vývar

Vývar z hovězího je všelék, tvrdila má babička. A měla pravdu, na bolavou hlavu i bříško vždy pomohla. Příprava zabere slabou hodinku, ale tělu dá mnohem více, než si sami myslíme. Máme dva různé postupy a necháme tak na každém, který zvolí, ale ukážeme vám oba dva.

    Potřebujeme:

  • 300g hovězího masa, přední nebo žebra

  • 1 velkou cibuli nebo 2 malé

  • ½ celeru

  • 2 menší mrkve

  • 1 petržel

  •  popřípadě nahradíme polévkovou směsí                         

  • hrášek

  • můžeme přidat další zeleninu, občas přidáme kapustičky nebo květák

  • pórek (při nedostatku čerstvé nahrazujeme mraženou z obchodu)

  • 5 stroužků česneku

  • celý pepř

  • bobkový list

  • nové koření

  • libeček, máme-li

  • petržel

  • vlasové nudle

  • sůl, pepř

  • občas přidáváme játrové knedlíčky

  • bujon

Příprava:

  • Vaříme-li z čerstvé zeleniny, pouze ji očistíme a necháme vcelku. Uvařená se nám bude lépe krájet. Pokud čerstvou budete nahrazovat koupenou zmraženou, již nakrájená nevadí.

  • Cibule oloupeme a necháme vcelku, pokud máme velkou, rozpůlíme ji.

  • Maso budeme připravovat vcelku.

  • Česnek oloupeme a nakrájíme si jej na menší kousky.

  • Připravíme si několik kuliček pepře, nového koření a pár lístků bobkového listu, nejlépe do kovového vajíčka, neboli kořenky na vaření. Kdo ji nemá, bude vyndavat růčo.

  • Pórek nakrájíme na kolečka.

  • Libeček a petrželku si lehce pokrájíme.

    I. Vaření v tlakovém hrnci

  • Do hrnce si dáme studenou vodu, do které vložíme hovězí maso a osolíme.

  • Přidáme kořenku na vaření a přivedeme k varu.

  • Po 30 až 35 minutách přidáme kořenovou zeleninu, použijeme-li čerstvou, tedy mrkev, celer a petržel.

  • Vaříme zhruba dalších 15 minut, některé maso i déle. Prostě do změknutí.

  • Máme-li maso měkké, vyndáme jej i se zeleninou a kořením.

  • Do vývaru dáme cibuli a další zeleninu, jako růžičky květáku, pórek nebo kapustičky, popřípadě mraženou.

  • Maso i uvařenou zeleninu si nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do vývaru.

  • Přidáme pokrájený libeček.

  • Máme-li játrové knedlíčky, teď přidáváme a pozvolna vaříme 6 minut.

  • Po této době vložíme do vývaru vlasové nudle a bujon. Vaříme dalších 6 minut.

  • Již po uvaření mimo plotnu přimícháme nakrájenou petrželku.

II. Předpečení v troubě

Takovýto postup nám zajistí mnohem silnější a chutnější vývar.

  • Do trouby si dáme na pekáči péct hovězí žebra s kousky masa a čerstvou kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel. Mraženou nikoliv, pokud někdy použijeme ji, tak ta přijde na řadu později. Pečeme na 120 stupňů 20 až 30 minut.

  • Takto předpečené maso vložíme do hrnce, přidáme kořenku s kořením a zalijeme studenou vodou.

  • Uvedeme k varu a vaříme cca 30 minut.

  • Maso by mělo býti již měkké, vyndáme jej, stejně tak koření.

  • Do vývaru dáme cibuli a další zeleninu, jako růžičky květáku, pórek nebo kapustičky. Nyní je čas i na mraženou zeleninu, kterou při použití taktéž dáme do vývaru.

  • Maso a předpečenou zeleninu si pokrájíme a vrátíme do vývaru. Na kostech si pochutnají psíci.

  • Přidáme pokrájený libeček.

  • Máme-li játrové knedlíčky, teď přidáváme a pozvolna vaříme 6 minut.

  • Po této době vložíme do vývaru vlasové nudle a bujon. Vaříme dalších 6 minut.

  • Již po uvaření mimo plotnu přimícháme nakrájenou petrželku.

    Závěrem vždy dle potřeby dochutíme.

Takto připravený vývar lze na několik dní dát zamrazit, aniž by ztratil svůj půvab.

Pokud nastavujeme vodou, abychom měli vývaru více, vždy přidáváme i bujon v poměru 1 na 0,75l vody.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, příprava je jednoduchá a práce nám šla od ruky. Krásně nám vývar provoněl domeček a protože jeho vůni ucítili i sousedé, jsou pozváni ke stolu. Proto rychle popřejeme dobrou chuť...