Irská

O téhle polévce je všeobecně známo, že má býti proti nachlazení, s velkými kusy masa a spoustou zeleniny. To vše totiž jde ruku v ruce. Jenže, maso má býti skopové a to u nás moc nefrčí. Přiznejme si, že není úplně stálicí českých jídelníčků a proto jsme si recept upravili trošičku po našem, ale výsledek ohromil. Nejen na nachlazení naprosto delikátní záležitost. Jen pozor, podává se v chlebu a takto nejde skladovat. Nebude proto úplně ideální například bochník Šumava.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 4 větší brambory

  • 2 větší cibule

  • 6 stroužků česneku

  • čerstvý hrášek

  • 1 velké rajče

  • strouhaný sýr Gouda

  • 1 velký pórek

  • 2 mrkve

  • 2 petržele

  • 1 celer

  • sůl a pepř

  • 0,5 kg vepřových žeber

  • tymián

  • petrželku

  • 1 lžíci sádla nebo olej

  • vývar nebo bujon

  • 2 bochníky chleba

Nejdříve si něco málo připravíme:

  • Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.

  • Cibuli si taktéž oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.

  • Česnek zbavíme okrajů (bubáků), ale necháme jej jak je, tedy i ve slupce.

  • Rajče nakrájíme na plátky.

  • Pórek je potřeba pokrájet na kolečka.

  • Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na menší kousky.

  • Maso si odkrájíme od kostí a nakrájíme na větší kostky. Kosti ale nevyhazujeme, neboť je ještě budeme potřebovat.

  • Z bochníků chleba odkrojíme vrchní část a opatrně vydlabeme těsto uvnitř. Pozor však, abychom neporušili kůrku někde po obvodě. Těsto si necháme stranou.

A zde je postup:

  • V hrnci si rozehřejeme sádlo, na kterém maso necháme zatáhnout. Prostě aby nebylo po celém svém obvodě růžové.

  • Pak maso vyndáme a do hrnce dáme cibuli. Osmahneme dozlatova.

  • Máme-li cibuli zlatavou, vrátíme maso, přidáme mrkev, celer, petržel, pórek a kosti

  • Zalijeme vývarem, nebo vodou a přidáme bujon. I zde platí, že na 0,75l patří 1 bujon.

  • Na mírném ohni pomalu vaříme 1,5 hodiny.

  • Po této době vyndáme kosti, maso obereme a vrátíme do polévky.

  • Zároveň přidáme brambory a česnek a pomalu vaříme dalších cca 20 až 30 minut do změknutí brambor.

  • Na úplný závěr přidáme rajčata a necháme společně chviličku prohřát.

  • Pak polévku podáváme nandanou ve vydlabaném chlebu, posypanou strouhaným sýrem, tymiánem a petrželkou a k zakousnutí těsto z chleba.

Naprosto silný vývar plný dobrých věcí nás vždy postaví na nohy, v chlebu pak jde o opravdovou vychytávku. Nechte si tedy chutnat.