Kančí na slanině

Také toto jídlo je občas součástí našeho jídelníčku, aniž bychom museli nějakého srazit.

Na tuhle mňamku potřebujeme:

  • 600 g kančí kýty

  • 2 velké cibule

  • 10 dkg slaniny nebo špeku

  • sůl, pepř celý

  • kmín

  • nové koření celé

  • cca 3 ks bobkového listu

  • 1 l vývaru nebo vody s 1 kostkou masoxu

  • 2 – 3 lžíce hladké mouky

  • olej

Příprava:

  • cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky

  • maso, pokud je potřeba, odblaníme a očistíme a nakrájíme na kostky

  • slaninu nebo špek si pokrájíme na drobné kostičky

  • v hrnci si rozpálíme trošku oleje a na něm orestujeme cibuli

  • k ní poté přidáme slaninu nebo špek, zamícháme a společně krátce necháme prohřát

  • začne-li nám slanina zlátnout, přidáme maso z kňoura a opečeme ze všech stran

  • po opečení masa ze všech stran přiklopíme pokličkou a necháme cca 5 minut dusit, aby nám maso pustilo šťávu

  • potom osolíme a přidáme veškeré koření v čajovém sítku - kovovejci

  • zalijeme vývarem, zamícháme a vaříme do změknutí masa. V tlakovém hrnci 30 minut, v normálním déle.

  • po uvaření vyjmeme kovovejce s kořením

  • v hrnku si rozmícháme hladkou mouku ve studené vodě a mix vmícháme do guláše

  • společně promícháme a necháme 5 minut povařit

  • pak dochutíme dle potřeby a podáváme nejlépe s houskovým nebo šlehaným knedlíkem

Jde o naprostou lahůdku a protože spěcháme k prostřenému stolu, s přáním dobré chuti se s vámi rozloučíme.