Knedlík bramborový
Jistě, lze koupit v každém obchodě. Jenže ta kvalita a občas ho zkuste po někom hodit. V lepším případě mu způsobíte jen otřes mozku. Naučil jsem se domácí a řeknu vám, to jsem si naběhl. Doma už ty z obchodu nechtějí. Na straně druhé víme, co jíme a to se cení.
Na 2 šišky jsem potřeboval:
0,5 kg brambor
4 lžíce dětské krupičky
12 lžic hrubé mouky
1 vejce
sůl
trošku hladké mouky na vyválení
A jde se na to:
Brambory si uvařím ve slupce do měkka a nechám vychladnout.
Po vychladnutí je oloupu a na struhadle nastrouhám na hrubo.
Přidám krupičku, mouku a vejce, vše důkladně rukama promíchám. Vytvořím vláčné těsto s kousky brambor.
Z těsta vyválím na pomoučené desce dva válečky.
Do hrnce dám vařit dostatečné množství vody, aby knedle byly ponořené a vařím je ve vroucí a řádně osolené vodě. Vaříme zhruba 20 minut na mírném ohni.
Vyplavou-li knedle na hladinu, jsou hotové. Vyndáme je z lázně a nití, nebo opatrně nožem, ještě horké nakrájíme na plátky.
Věříme, že se povedly a uvidíte sami, že náhražky z obchodů již nebudou mít na vašem stole místo. Dobrou chuť.