Kotlety na smetaně

Alespoň pro mne jídlo, které miluji již od svého dětství. Naprosto fantastické, které je pro samé burgery a hranolky dost často opomíjené, jako množství výborných omáček a dalších jídel. A přitom i ti naši potomci se vždy olizují až za ušima. Příprava je jednoduchá, tak pojďme na to.

Budeme potřebovat:

  • 4 vepřové kotlety

  • 8 – 10 brambor

  • 2 cibule

  • sůl, pepř

  • 1 smetanu ke šlehání

  • máslo nebo sádlo

  • můžeme na dozdobení jarní cibulku či šnitlík


Příprava, která nezabere příliš mnoho času:

  • maso si naklepeme (stačí jemně naklepat, nikoliv rozbít) a po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nemělo snahu kroutit

  • osolíme a opepříme jej

  • brambory si v syrovém stavu oloupeme a nakrájíme na plátky

  • cibule si stejně jako brambory oloupeme a i je nakrájíme na plátky, ovšem na tenké

  • na další přípravu potřebujeme pekáč. Ten vymažeme pořádně máslem nebo sádlem

  • na dno vymazaného pekáče vyskládáme polovinu nakrájených brambor tak, aby zakryly celé dno

  • osolíme a naskládáme na ně připravené maso

  • to zasypeme cibulí

  • navrch naskládáme druhou polovinu brambor

  • opět osolíme a lehce opepříme

  • předehřejeme si troubu a dáme péct. Při 160 stupních v horkovzdušce pečeme asi hodinku až hodinku a půl a během pečení lehce podléváme. Společně s výpekem a závěrečnou smetanou tak získáme skvělý sosík

  • na posledních cca 20 minut přidáme smetanu, kterou rovnoměrně rozlijeme na všechna místa

  • a máme hotovo. Jen pro ty, kteří nejsou příznivci sosíků, během pečení nepodlévejte, smetana tak při finálním pečení ztuhne

  • můžeme dozdobit něčím zeleným, jarní cibulkou nebo šnitlíkem

U nás tedy se sosíčkem a už to voní a dítka se sbíhají. Všem tedy přejeme dobrou chuť a rychle ke stolu.