Kuře nakládané s kořenovou zeleninou

Kuře v jakémkoliv provedení je součástí jídelníčku mnoha a mnoha, i když dávno je ten tam mýtus o tom, jak zdravé maso to je. My si dnes připravíme kuřecí masíčko, které nejdříve namarinujeme a poté i s marinádou upečeme s kořenovou zeleninou. Ta dá ve výsledku jídlu neuvěřitelně jemnou a skvělou chuť.

Potřebujeme následující:

  • kuře nakrájené na kousky, popřípadě kuřecí stehna, paličky nebo čtvrtky

  • mrkev a petržel

  • celer

  • sůl a pepř

Zeleninku si připravíme následovně:

  • Mrkev, petržel a celer si oloupeme a nakrájíme na menší hranolky. Maso si důkladně omyjeme a necháme okapat, popřípadě osušíme.

Připravíme si marinádu, na kterou budeme potřebovat:

  • 3 lžíce oleje

  • 3 lžíce sojové omáčky

  • 3 a ½ lžíce medu

  • 5 stroužků česneku, nebo 2 lžičky sušeného

  • 2 lžičky citrónové šťávy

  • několik lístků bazalky

Česnek, pokud použijeme čerstvý, je potřeba zbavit tvrdých konců, neloupeme, tak jak je i se slupkou si jej nožem rozmačkáme. Poté všechny ingredience na marinádu důkladně smícháme.

  • Kuřecí maso si řádně nasolíme a napepříme a vložíme do marinády, ve které kousky pěkně obalíme. Maso naložené v marinádě pak dáváme do chladničky na dobu alespoň 2 hodin.

  • Po této době si maso i s marinádou přendáme na pekáč, mezi maso proložíme připravenou nakrájenou zeleninu a dáváme péct. Během pečení kontrolujeme, poléváme marinádou a výpekem, dle potřeby podléváme vodou. V horkovzdušné troubě pečeme na 150 až 160 stupňů zhruba 60 minut, tedy hodinku, prostě krásně do zlatova. Chutě se dokonale propojí, maso dostane skvělou chuť a i po zelenince se budou všichni, včetně dětí, olizovat.

Jako příloha jsou vhodné brambory či kaše z nich, milovníci rýže si také přijdou na své. A nebo jen tak s chlebem. To už ale necháme na každém z vás a vašich chutích a my můžeme jen popřát dobrou chuť.