Kuře v zelí

Kuřátko naložené v zelíčku, to je naprostá bomba. Nevěřil jsem, že by něco tak jednoduchého mohlo býti takto skvělé. Původně šlo o recept do remosky, kde se bez kontroly kuřátko upeklo, dnes již bohužel v pekáčku. Že to není jednoduché? Tak hele...

Potřebujeme:

  • kuřecí maso – 4 velké čtvrtky nebo 10 paliček, horních stehen nebo čehokoliv od nohou

  • 1 kg kysaného zelí

  • 20 dkg anglické slaniny

  • 1 větší cibuli

  • sůl, sladkou papriku

  • grilovací koření

  • sádlo nebo olej

a jako příloha brambory, knedlík nebo bramboráky.

A pojďme do toho:

  • cibuli oloupeme a nakrájíme si na půlměsíčky

  • zelí si propláchneme a necháme okapat, abychom jej zbavili přílišné kyselosti

  • slaninu si nakrájíme na nudličky

  • kuřecí maso osolíme a posypeme kořením a rukama do kuřete zapracujeme

  • pekáček si vymažeme sádlem, nemáme-li sádlo, tak olejem

  • vyskládáme jej okapaným zelím

  • na to poházíme slaninu s cibulí

  • na to poskládáme kuřata

  • vložíme naplněný pekáč do trouby a pečeme na 170 stupňů 15 minut

  • poté snížíme na 150 stupňů a takto pečeme cca hodinu

  • častěji kontrolujeme a podléváme, aby se nám zelí nepřipalovalo a výpekem poléváme kuřecí maso (v remosce, má-li někdo, se kontrolovat nemusí a za hodinu je hotovo)

  • je-li kuře zlatavé a kůrčička křupavá, máme hotovo

Nakonec je kuře lahodné i samotné. Nechte si chutnat a dejme se do jídla.