Kuřecí KFC

Další z fastfoodových jídel, která jsme ne zrovna vyhledávali. Pak taky ta cena. Jenže, možnost získat recept na domácí tvorbu a při pomyšlení, že lenost u nás nemá místo, bylo naprosto jasné, kam naše kroky budou směřovat.

Na dvě porce potřebujeme:

  • 4 kuřecí stehenní paličky (1 osoba = 2 kusy)

  • 1 bílý jogurt

  • 4 lžičky sušené cibule

  • 4 lžičky sušeného česneku

  • 2 lžičky tymiánu

  • 2 lžičky pepře

  • 2 lžičky majoránky

  • 2 lžičky sladké papriky

  • 3 lžičky chilli (pouze pro HOT verzi)

  • sůl

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

  • 2-3 vejce

  • olej, máslo

  • jako příloha ideálně hranolky

Postup je jednoduchý:

  • Maso si osolíme a dáme do misky.

  • Přidáme bílý jogurt.

  • K tomu polovinu připraveného koření, tj. 2 lžičky sušené cibule a česneku, po 1 lžičce tymiánu, pepře, majoránky a sladké papriky. Chce-li někdo pálivé, přidá 2 lžičky chilli.

  • Důkladně promícháme a dáme do chladničky na 30 minut odpočinout a začneme si připravovat přílohu.

  • Mezitím si připravíme obalovací směs.

  • Do jedné čisté mísy si připravíme hladkou mouku, kukuřičný škrob a zbytek koření, tj. 2 lžičky cibule a česneku a po 1 lžičce tymiánu, pepře, majoránky a sladké papriky. Vše důkladně promícháme. Opět platí, že pro pálivou verzi přidáme 1 lžičku chilli.

  • Do další misky si rozklepneme vejce, osolíme a rozšleháme.

  • Po 30-ti minutách vyndáme mísu s masem z lednice a tak jak je, tedy obalené jogurtem, jdeme dále obalovat.

  • Nejdříve si ale rozehřejeme fritézu, nebo jako my doma větší vrstvu oleje v hluboké pánvi nebo hrnci.

  • Maso obalujeme ve směsi s moukou, škrobem a kořením tak, aby bylo krásně obalené.

  • Poté řádně ve vajíčku a znovu a důkladně ve směsi mouky, škrobu a koření.

  • A rovnou dáváme do fritézy, kde smažíme - nebo jak my pro zachování šťavnatosti nejprve dáme do vroucího oleje v pánvi, kde smažíme do zezlátnutí obalu z každé strany cca 3 minutky

  • Poté přendáme maso na plech a šupky na 15 minut do trouby. Pečeme při teplotě 100 stupňů. Můžeme na maso položit plátky másla pro jemnější chuť.

  • Zhruba po 15-ti minutách maso na plechu otočíme a pečeme dalších 10 - 15 minut.

Po uvedené době servírujeme s hranolky a tatarkou, kečupem, nebo prostě jen tak. Výsledek? Jsme více než mile překvapeni, chuť je mnohem lepší než z fastfoodu a ve výsledku nás to stálo méně. I vám přejeme dobrou chuť.