Langoš
Světově proslulá placka, která se téměř nedá sehnat a pokud ano, stojí nekřesťanské peníze. I tady jsme se rozhodli jídlo připravit dle domácích podmínek a musíme uznat, že i tady je příprava strašně jednoduchá, rychlá a především pak levnější, než u stánků hotový langoš.
Na přípravu potřebujeme:
1 kg hladké mouky
1 droždí
½ lžíce cukru krystal
špetku soli
700 ml vody
prášek do pečiva
… nebo to celé nahradit 1 balením langošů v prášku od Dr. Oetker. Jen pozor, z obou variant připravíme 5 – 8 langošů.
8 stroužků česneku
kečup nebo tatarku dle vlastní chuti
strouhaný sýr
A postup:
pokud si děláme vlastní těsto, tak do mísy dáme mouku, droždí, cukr, sůl, vodu a lehce zaprášíme práškem do pečiva.
Důkladně společně propracujeme. Je potřeba si dát opravdu záležet a těsto vážně poctivě vypracovat.
Okamžitě si z těsta děláme malé bochánky, které necháme 15 – 20 minut odpočívat.
Pokud děláme langoše z krabice, držíme se striktně návodu uvedeném na ní. Jen při této variantě nám těsto musí hodinu kynout v míse, nejlépe pod peřinou, jak to dělávala naše babička. Pak byl úspěch vždy zaručen.
Mezitím si oloupu česnek a buď lisem na česnek nebo nožem si jej nadrtím. Ideální je také smíchat si jej s pár kapkami oleje, jde pak krásně roztírat po langoších.
To už ale máme těsto z krabice vykynuté a uděláme si malé bochánky.
V hrnci nebo raději v hlubší pánvi si rozehřejeme dostatečné množství oleje.
Nyní jsme ve stádiu, kdy máme bochánky z jakéhokoliv těsta. Z každého z nich si rukama vytvarujeme placku. Já to dělám tak, že nejdříve zmačknu střed a poté prsty natahuji postupně okraje, až mám placku potřebných rozměrů. Jen pozor, ať nejsou moc tenké a ať nám neprasknou. To pak musíme začít od začátku.
Jednotlivé placky dáváme postupně do horkého oleje a smažíme do krásné zlatavé barvy.
Můžeme nechat na talíři okapat od přebytečného oleje.
Ještě horký langoš potřeme směsí s česnekem, polijeme kečupem nebo tatarkou a posypeme strouhaným sýrem.
A protože se s plnou pusou nemluví, popřejeme vám dobrou chuť a směle do toho.