Losos na másle a zelenině

Rybí pokrmy nepatří mezi dětmi příliš vyhledávaná jídla a ani my bychom nebyli úplnými průkopníky, jenže člověk stárne a tu a tam jej nějaký ten pokrm z ryb přeci jen zaujme. Jenže, dostat to do těch mladých, to byla výzva, která se nám ale velmi vydařila. A jak jednoduše takovou výzvu pojmout a zpracovat?

Potřebujeme:

  • 2 filety lososa cca 800 g (pro dvě osoby)

  • špetku soli

  • pórek

  • mrkev

  • 1 cibuli

  • máslo

  • 1 citron

Jak tedy zpracovat rybku, aby chutnala:

  • Zbavíme lososa kůže a pokud máme rybu v celku, naporcujeme si ji na filety.

  • Ty poté pokapeme citrónovou šťávou a lehce osolíme. Takto připraveného lososa necháme odpočinout 30 minut.

  • Připravíme zeleninu tak, že si cibuli nakrájíme najemno, mrkev na kostičky a pórek na kolečka. To společně smícháme, lehce osolíme a dáme na pánev dusit do změknutí. Pak ji na chvíli odstavíme.

  • Po 30 minutách od přípravy lososa si na pánvi rozehřejeme máslo. Použijeme-li stejnou pánev, v které jsme dusili zeleninu, musíme vylít vodu, která nám po zelenině zůstala.

  • Na rozehřátém másle opékáme filety 3 – 4 minuty z každé strany, po upečení si lososa odložíme a rychle zlehka opražíme dušenou zeleninu.

A na závěr již servírujeme, je na každém, zda si zeleninku dá pod rybičku, nebo na ni. Jako přílohu můžeme zvolit lehký salát, brambory nebo třeba jako nyní my, špagety, které polijeme máslem z pánve.

Všichni už u nás jedí, tedy i já popřeji dobrou chuť a jdu se taktéž do toho pustit.