Pstruh na víně se smetanou

Rybičky, někým zbožňované, jinými zavrhované. A přitom naprosto zdravé, chutné a především jednoduché jídlo, nad kterým se olizovali i naše děti. Trošku jsem se příprav bál, nakonec to byla úplná sranda. Důležité je ale míti pstroužky čerstvé, žádné mražáky.

Na přípravu budeme potřebovat:

2 čerstvé pstroužky (pro 2 osoby)

sůl, pepř

lžíce másla

Na omáčku poté:

  • ½ másla

  • 2dcl bílého vína

  • 100ml smetany

  • jednu větší cibuli

  • šťávu z 1/4 citronu

  • pórek, popřípadě petržel

Máme-li všechny ingredience, jde se vařit.

Jak tedy na to:

  • Pstroužky si omyjeme, někdo si je raději vykostí a připraví jako filety, není to ale podmínkou. Pro lepší přehled děláme obě varianty. Rybičky si pěkně osolíme a lehounce opepříme.

  • Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno a pórek na kolečka. Pozor, společně nemíchat.

  • Rozehřejeme pánev a v ní máslo. Do rozehřátého másla položíme pstroužky, máme-li udělané filety, tedy půlky, dáváme kůží dolů.

  • Pěkně pozvolna opečeme z obou stran. Kdysi mi jeden kuchař řekl, že dobře opečený pstruh je v momentě, kdy mu vypadnou oči, což u filetů nečekáme.

  • Jsou-li pstruzi pěkně zlatavě opečení, vyndáme z pánve, na kterou dáme opět rozehřát ¼ másla.

  • Do rozehřátého másla přidáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

  • Zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit alkohol. To poznáme podle vůně.

  • Po vyvaření alkoholu přidáme pórek a necháme chvíli změknout. Nemáme-li pórek, jako se stalo zrovna nyní u nás, chybička se prostě tu a tam vloudí, doladíme chuť na závěr nakrájenou petrželkou.

  • Po opravdu chvilce, na závěr zalijeme smetanou, promícháme a sundáme z plotny.

  • Dáme zbytek másla, které nám omáčku zahustí a zakápneme citronovou šťávou. Dáváme-li petrželku, tak nyní. Celé důkladně promícháme.

Pstruhy nepoléváme, nýbrž omáčku dáváme vždy vedle. Jako přílohu si můžeme zvolit jakýkoliv z několika druhů salátů, nebo třeba obyčejné vařené, či opečené brambory.

Nemůžeme odolat, tak tedy rychle popřát dobrou chuť a hurá do toho.