Pstruh na víně se smetanou
Rybičky, někým zbožňované, jinými zavrhované. A přitom naprosto zdravé, chutné a především jednoduché jídlo, nad kterým se olizovali i naše děti. Trošku jsem se příprav bál, nakonec to byla úplná sranda. Důležité je ale míti pstroužky čerstvé, žádné mražáky.
Na přípravu budeme potřebovat:
2 čerstvé pstroužky (pro 2 osoby)
sůl, pepř
lžíce másla
Na omáčku poté:
½ másla
2dcl bílého vína
100ml smetany
jednu větší cibuli
šťávu z 1/4 citronu
pórek, popřípadě petržel
Máme-li všechny ingredience, jde se vařit.
Jak tedy na to:
Pstroužky si omyjeme, někdo si je raději vykostí a připraví jako filety, není to ale podmínkou. Pro lepší přehled děláme obě varianty. Rybičky si pěkně osolíme a lehounce opepříme.
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno a pórek na kolečka. Pozor, společně nemíchat.
Rozehřejeme pánev a v ní máslo. Do rozehřátého másla položíme pstroužky, máme-li udělané filety, tedy půlky, dáváme kůží dolů.
Pěkně pozvolna opečeme z obou stran. Kdysi mi jeden kuchař řekl, že dobře opečený pstruh je v momentě, kdy mu vypadnou oči, což u filetů nečekáme.
Jsou-li pstruzi pěkně zlatavě opečení, vyndáme z pánve, na kterou dáme opět rozehřát ¼ másla.
Do rozehřátého másla přidáme pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit alkohol. To poznáme podle vůně.
Po vyvaření alkoholu přidáme pórek a necháme chvíli změknout. Nemáme-li pórek, jako se stalo zrovna nyní u nás, chybička se prostě tu a tam vloudí, doladíme chuť na závěr nakrájenou petrželkou.
Po opravdu chvilce, na závěr zalijeme smetanou, promícháme a sundáme z plotny.
Dáme zbytek másla, které nám omáčku zahustí a zakápneme citronovou šťávou. Dáváme-li petrželku, tak nyní. Celé důkladně promícháme.
Pstruhy nepoléváme, nýbrž omáčku dáváme vždy vedle. Jako přílohu si můžeme zvolit jakýkoliv z několika druhů salátů, nebo třeba obyčejné vařené, či opečené brambory.
Nemůžeme odolat, tak tedy rychle popřát dobrou chuť a hurá do toho.