Řízek holandský

Není řízek jako řízek. Vepřový, kuřecí nebo třeba holandský. A právě ten bude dnes předmětem našeho jídelníčku.

Budeme potřebovat:

  • 1 balení mletého masa nebo 500g vlastnoručně namletého

  • 1 bloček sýra na strouhání nebo 1 balení strouhaného sýra

  • 1 vejce

  • petrželku

  • sůl, pepř

na obalení:

  • hladkou mouku

  • 2 vejce

  • strouhanku

a jako přílohu chléb, uvařené brambory nebo bramborovou kaši.

A hurá do přípravy:

  • Maso si dáme do mísy.

  • Nastrouháme sýr, popřípadě máme-li strouhaný, přidáme jej k masu.

  • Nakrájíme si petrželku nadrobno a taktéž přidáme k masu.

  • K tomu rozklepneme 1 vejce, osolíme a opepříme.

  • Důkladně celé promícháme a vypracujeme krásnou směs. Dle potřeby ještě dochutíme.

  • Je-li směs řídká, můžeme zapracovat trošku strouhanky.

  • Ze směsi tvarujeme ručně koule, které poté splácneme, čímž docílíme tvaru jakýchsi karbanátků.

  • Připravíme si do jednoho hlubokého talíře hladkou mouku, do druhého 2 - 3 vejce, která rozšleháme a do třetího strouhanku. V tomto pořadí řízky obalujeme.

  • Na pánvi si rozehřejeme olej, ve kterém řízky smažíme z obou stran dozlatova.

A máme hotovo. Lze papkat teplý i studený a co více k řízku dodat? Snad jen dobrou chuť.