Řízek vepřový

Správný a poctivý vepřový řízek se pozná dle toho, že svou měkkost a šťavnatost udrží i do druhého dne. Že takový umí jen kuchařští mistři a jde o speciální přípravu? Ale vůbec ne a jak na takový poctivý vepřový řízek z krkovice lehce a jednoduše, si teď prozradíme.

Na dvě porce potřebujeme:

  • 2 plátky krkovice, nebo kousek v celku a ukrojíme si 2 plátky (správná šířka plátku by měla být 3 cm)

  • sůl, pepř

  • hladkou a polohrubou mouku

  • 2 vejce

  • strouhanku

  • máslo a olej

a jako příloha brambory, kaše, bramborový salát nebo třeba jen chléb.

Příprava:

  • maso si jemně naklepeme, nepotřebujeme jej rozbít. Nejideálnější je promačkání rukou v pěst, bohatě to postačí

  • osolíme a opepříme

  • maso obalíme nejprve v mouce, kdy poměr hladké a polohrubé je 1:1

  • poté v rozšlehaném vejci (nesolíme ani nepřidáváme mléko)

  • a na závěr ve strouhance

  • na pánvi si rozpálíme olej a ve vrstvě oleje zprudka osmažíme z každé strany do zezlátnutí strouhanky, z každé strany max. 3 minuty

  • mezitím si rozehřejeme troubu na 120 stupňů a dáme si do spodních pater suchý a čistý plech

  • zprudka osmažené řízky pak skládáme na rošt v troubě nad plech, aby nám olej z nich nekapal do trouby

  • takto řízky při uvedené teplotě dopékáme 30 minut

  • před dopečením si v kastrůlku rozehřejeme kousek másla

  • po upečení řízky vyndáme z trouby a rozehřátým máslem mašlovačkou potřeme

Teď už nezbývá, než popřát dobrou chuť. Pokud jich děláme více a podaří se, že zbydou do druhého dne, o čemž trošku pochybujeme, budou stále skvělé, uvidíte sami.