Řízek vepřový
Správný a poctivý vepřový řízek se pozná dle toho, že svou měkkost a šťavnatost udrží i do druhého dne. Že takový umí jen kuchařští mistři a jde o speciální přípravu? Ale vůbec ne a jak na takový poctivý vepřový řízek z krkovice lehce a jednoduše, si teď prozradíme.
Na dvě porce potřebujeme:
2 plátky krkovice, nebo kousek v celku a ukrojíme si 2 plátky (správná šířka plátku by měla být 3 cm)
sůl, pepř
hladkou a polohrubou mouku
2 vejce
strouhanku
máslo a olej
a jako příloha brambory, kaše, bramborový salát nebo třeba jen chléb.
Příprava:
maso si jemně naklepeme, nepotřebujeme jej rozbít. Nejideálnější je promačkání rukou v pěst, bohatě to postačí
osolíme a opepříme
maso obalíme nejprve v mouce, kdy poměr hladké a polohrubé je 1:1
poté v rozšlehaném vejci (nesolíme ani nepřidáváme mléko)
a na závěr ve strouhance
na pánvi si rozpálíme olej a ve vrstvě oleje zprudka osmažíme z každé strany do zezlátnutí strouhanky, z každé strany max. 3 minuty
mezitím si rozehřejeme troubu na 120 stupňů a dáme si do spodních pater suchý a čistý plech
zprudka osmažené řízky pak skládáme na rošt v troubě nad plech, aby nám olej z nich nekapal do trouby
takto řízky při uvedené teplotě dopékáme 30 minut
před dopečením si v kastrůlku rozehřejeme kousek másla
po upečení řízky vyndáme z trouby a rozehřátým máslem mašlovačkou potřeme
Teď už nezbývá, než popřát dobrou chuť. Pokud jich děláme více a podaří se, že zbydou do druhého dne, o čemž trošku pochybujeme, budou stále skvělé, uvidíte sami.