Sekaná jemně kořeněná
Sekaná, sekačka, mletá a nevíme, jak všelijak se sekané kde říká, ovšem u nás jde o jednoznačně jednoduché, rychlé, leč skvělé jídlo. Nevěříte? Tak se vás teď pokusíme přesvědčit.
Potřebujeme:
1 kg mletého masa mix
1 cibuli
2 lžičky uzené papriky
6 stroužků česneku
olej
sůl, pepř
1 lžičku drceného kmínu
2 vejce
3 lžíce worchesteru
2 hrsti strouhanky
vodu
jako přílohu brambory či bramborovou kaši, ale neurazíte nikoho ani krajícem chleba
Postup:
Pokud nekupujeme mleté maso z obchodu, nameleme si jej doma a dáme maso do mísy
Cibuli si nakrájíme na drobno
Česnek si oloupeme a tzv. utřeme
Na pánvi si rozpálíme jednu až dvě lžíce oleje
Do rozpáleného oleje dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
Poté k cibuli přidáme uzenou papriku, drcený kmín a utřený česnek, promícháme a necháme cca půl minutky společně provonět
Směs koření a cibule pak necháme vychladnout
Po vychladnutí ji přidáme k masu, osolíme a opepříme
Zasypeme strouhankou a zalijeme worcesterem, rozklepneme vejce a vše důkladně promícháme
Z vytvořené směsi uděláme ovál, obdélník, prostě sekanou
Pozor, je důležité ji dobře poplácat, aby nám z ní vyšel veškerý vzduch. Tím nám nebude sekaná praskat a zůstane jí krásný tvar
Dáme ji do pekáčku a poctivě ji celou potřeme olejem až ke spodním okrajům
Podlijeme ji vodou tak, aby byla hladina cca 1,5 cm ode dna pekáčku
Pečeme na 180 stupňů prvních deset minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme do zlatova. To trvá cca 40 minut, průběžně výpekem poléváme. Je-li potřeba, podlejeme vodou
A je hotovo. Nyní už jen podáváme s přílohou a výsledek je, jak již bylo řečeno, skvělý. Tak tedy dobrou chuť