Sekaná jemně kořeněná

Sekaná, sekačka, mletá a nevíme, jak všelijak se sekané kde říká, ovšem u nás jde o jednoznačně jednoduché, rychlé, leč skvělé jídlo. Nevěříte? Tak se vás teď pokusíme přesvědčit.

Potřebujeme:

  • 1 kg mletého masa mix

  • 1 cibuli

  • 2 lžičky uzené papriky

  • 6 stroužků česneku

  • olej

  • sůl, pepř

  • 1 lžičku drceného kmínu

  • 2 vejce

  • 3 lžíce worchesteru

  • 2 hrsti strouhanky

  • vodu

jako přílohu brambory či bramborovou kaši, ale neurazíte nikoho ani krajícem chleba

Postup:

  • Pokud nekupujeme mleté maso z obchodu, nameleme si jej doma a dáme maso do mísy

  • Cibuli si nakrájíme na drobno

  • Česnek si oloupeme a tzv. utřeme

  • Na pánvi si rozpálíme jednu až dvě lžíce oleje

  • Do rozpáleného oleje dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět

  • Poté k cibuli přidáme uzenou papriku, drcený kmín a utřený česnek, promícháme a necháme cca půl minutky společně provonět

  • Směs koření a cibule pak necháme vychladnout

  • Po vychladnutí ji přidáme k masu, osolíme a opepříme

  • Zasypeme strouhankou a zalijeme worcesterem, rozklepneme vejce a vše důkladně promícháme

  • Z vytvořené směsi uděláme ovál, obdélník, prostě sekanou

  • Pozor, je důležité ji dobře poplácat, aby nám z ní vyšel veškerý vzduch. Tím nám nebude sekaná praskat a zůstane jí krásný tvar

  • Dáme ji do pekáčku a poctivě ji celou potřeme olejem až ke spodním okrajům

  • Podlijeme ji vodou tak, aby byla hladina cca 1,5 cm ode dna pekáčku

  • Pečeme na 180 stupňů prvních deset minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme do zlatova. To trvá cca 40 minut, průběžně výpekem poléváme. Je-li potřeba, podlejeme vodou

A je hotovo. Nyní už jen podáváme s přílohou a výsledek je, jak již bylo řečeno, skvělý. Tak tedy dobrou chuť