Slaný závin

Závin, pro někoho štrůdl a pro manželku pštros. Dokonce pro mnohé nepředstavitelná příprava jinak, než s jablky a skořicí tak, jak jej všichni známe. A přitom slaná verze je stejně tak dobrá, úplně stejně se dá jíst za tepla i studena. Ba co víc, oproti svému sladkému bráškovi, s bramborovou kaší jde o naprosto luxusní oběd. Pojďme společně takový pokrm připravit.

Ingredience:

  • listové těsto (v balení 2 nebo 3, ale nebojte, bude to hned pryč)

  • 40 dkg plátkové šunky nebo šunkového salámu

  • 30 dkg plátkového sýra

  • sterilovaný hrášek s kukuřicí

  • sůl, pepř

  • 1-2 vejce

  • hladká mouka

a připravíme si plech vyložený pečícím papírem

Postup:

  • na pomoučeném (hladkou moukou) vále či pracovní desce si vyválíme těsto na placku

  • vyskládáme na těsto salám tak, aby byly zhruba 1,5-2 cm okraje volné

  • ze zeleniny vylijeme veškerou vodu, popřípadě přecedíme přes sítko

  • tu pak rozprostřeme na šunku, neděláme zbytečně velkou vrstvu, aby se nám nesypala zelenina ven

  • lehce osolíme a opepříme

  • na zeleninu naskládáme plátkový sýr

  • takto připravený štrůdl zabalíme do rolády a konce přihneme a zamáčkneme do sebe

  • opatrně takto zabalenou nohavici přesuneme na plech s pečícím papírem

  • stejně postupujeme s dalšími těsty

  • máme-li nohavice na plechu, rozšleháme si v hrníčku vejce

  • tímto vejcem potřeme důkladně nohavice po celém povrchu, který vidíme (ne odspoda)

  • krásně potřené štrůdly dáme péct do trouby

  • pečeme při teplotě 140 -150 stupňů (horkovzduch) asi 35 minut, do zezlátnutí těsta

  • po dopečení necháme 5 minut odstát, aby nám sýr zatuhnul, nevytekl a zároveň nám jídlo nevychladlo

A teď už jen dobrou chuť, ať už k tomu kaše je nebo není. Chutnat to zaručeně bude.