Slípka na paprice

Ani nevíme, proč slípka. Mnohem chutnější je totiž kuře, zatímco slípka bývá většinou tuhá, ovšem pravděpodobně půjde o historický důvod. Naše babičky asi neměly v dosahu uměle vyhnaná kuřata jako naše generace a tak lovily na dvorcích, plných slepic a další drůbeže. Pojďme zase jednou oprášit recept našich babiček a uvařit si omáčku alá laskomina. Jen slepici zaměníme za chutnější kuře, jak jsme předpověděli.

Potřebujeme:

  • 1 kuře

  • 1 cibuli

  • 2 lžičky sladké papriky

  • sůl

  • 1 smetanu ke šlehání

  • 3 lžíce hladké mouky

  • 1 - 1,5 l vody

Přílohou u této laskominy bude houskový knedlík nebo těstoviny a vězte, že i děti se budou olizovat

Postup:

  • Cibuli si nakrájíme nadrobno

  • V hrnci si rozpálíme olej, na kterém necháme cibuli zesklovatět

  • Přidáme sladkou papriku a rychle promícháme

  • Do toho vložíme celé kuře, pořádně jej v cibuli s paprikou obalíme a necháme z každé strany lehce opéct

  • Hrnec přiklopíme a necháme cca 2 minuty dusit, aby kuře pustilo šťávu

  • Po této době vlijeme vodu, osolíme, promícháme a přiklopíme. Vaříme, dokud není kuře uvařené a maso měkké

  • Pak kuře opatrně vyndáme a obereme maso od kostí

  • Ve větším hrnku si smícháme smetanu s vodou a hladkou moukou, důkladně rozmícháme

  • Tuto směs vlijeme do vývaru, zamícháme a za občasného míchání asi 5 minut vaříme

  • Pak přidáme maso, dochutíme solí a zamícháme

  • Společně vaříme další cca 3 minuty a máme hotovo

Teď jen nandat na talíř a uvidíte sami, že informace o nejedení omáček dětmi je jen fáma. Přejeme všem dobrou chuť