Smažený hermelín

Obdoba smaženého sýru, tolik v českých luzích a hájích oblíbeného, jen díky své vyzrálé chuti o něco výraznější. Ne každý ale v takto šlechtěných sýrech zalíbení našel, my ano a čas od času jsem pověřen přípravou právě tohoto pokrmu. Přípravu zvládne úplně každý, tak pojďme na to.

Budeme potřebovat:

  • hermelíny dle počtu strávníků

  • 1 vejce na osobu

  • hladkou mouku

  • strouhanku

  • sůl, pepř

  • olej

Jako přílohu brambory, bramborovou kaši, hranolky, nebo opečené brambory.

Postup je naprosto jednoduchý:

  • Připravíme si věci na obalování.

  • Do jednoho talíře trošku hladké mouky.

  • Do druhého vejce, které lehce osolíme a opepříme a důkladně rozšleháme.

  • Do třetího strouhanku, kdy lepší je doma nahrubo namletá. Nemáme-li tuto možnost, postačí nám z obchodu.

  • V tomto pořadí hermelín důkladně v každé vrstvě obalíme.

  • Na pánvi si rozehřejeme větší množství oleje. To proto, aby byl sýr alespoň do poloviny ponořený.

  • Do rozehřátého oleje dáme obalený hermelín a smažíme na středním plameni z obou stran do zlatova.

  • Po chvilce máme hotovo.

  • Zbylo-li nám rozšlehané vejce, vlijeme jej na pánev. Vytvoří se nám omeletka, kterou rozdělujeme mezi strávníky.

  • A můžeme servírovat.

Pozor, nikdy do vroucího oleje nelijte vodu, pánev sundejte z plotny na bezpečné místo a nechte vychladnout. No a teď už jen dobrou chuť všem, kteří s námi do toho šli.