Vaječnice
Vaječnou omeletu jsme již společně zvládli, dnes ji posuneme o třídu výše. Naše generace vaječnici zná z bufetů a bister, ve kterých jsme se jako studenti, posléze jako zaměstnaní, stravovali. Jenže taková domácí vaječnice, to je žrádlo.
Na dvě porce potřebujeme:
2 krajíce chleba
2 vejce
2 špetky soli a pepře
2 špetky sladké papriky
1 kyselou okurku
½ nakládané kapie nebo alespoň červené papriky
1 lžíci hořčice
1 list pekingského zelí
olej
Nyní si připravíme:
Okurku si rozkrojíme na 4 podélné proužky.
Kapii, popřípadě papriku si rozkrájíme taktéž na 2 nebo 4 proužky.
List pekingského zelí si pokrájíme na drobno.
A jdeme na to. Zde je postup:
Vejce si vyklepneme do mísy a rozšleháme.
Osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku. Důkladně promícháme.
Na pánvi si rozpálíme trošku oleje a do něj poté vlijeme okořeněnou vaječnou směs.
Omeletu osmažíme z obou stran, máme-li hotovo, stáhneme z plotny a ještě na pánvi rozdělíme na 2 půlky.
Krajíce chleba potřeme hořčicí.
Na tu nasypeme nakrájené pekingské zelí.
Přiklopíme půlkou omelety a rukou hezky upravíme tak, aby nám omeleta kopírovala chléb a nepřekrývala okraje.
Na vrch dáme plátky okurky a kapie.
A je hotovo. Za tepla i studena chutná skvěle a svačinka je to opravdu vydatná. Navíc, ani dnešní generace vás s ní nevyhodí. A pro úplnost, ta moje buchta, sýromilka, si na vrch nasype ještě kousek nastrouhaného sýra, zatímco já dozdobuji plátkem čerstvé cibule. Tak tedy dobrou chuť.