Vaječnice

Vaječnou omeletu jsme již společně zvládli, dnes ji posuneme o třídu výše. Naše generace vaječnici zná z bufetů a bister, ve kterých jsme se jako studenti, posléze jako zaměstnaní, stravovali. Jenže taková domácí vaječnice, to je žrádlo.

Na dvě porce potřebujeme:

  • 2 krajíce chleba

  • 2 vejce

  • 2 špetky soli a pepře

  • 2 špetky sladké papriky

  • 1 kyselou okurku

  • ½ nakládané kapie nebo alespoň červené papriky

  • 1 lžíci hořčice

  • 1 list pekingského zelí

  • olej

Nyní si připravíme:

  • Okurku si rozkrojíme na 4 podélné proužky.

  • Kapii, popřípadě papriku si rozkrájíme taktéž na 2 nebo 4 proužky.

  • List pekingského zelí si pokrájíme na drobno.

A jdeme na to. Zde je postup:

  • Vejce si vyklepneme do mísy a rozšleháme.

  • Osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku. Důkladně promícháme.

  • Na pánvi si rozpálíme trošku oleje a do něj poté vlijeme okořeněnou vaječnou směs.

  • Omeletu osmažíme z obou stran, máme-li hotovo, stáhneme z plotny a ještě na pánvi rozdělíme na 2 půlky.

  • Krajíce chleba potřeme hořčicí.

  • Na tu nasypeme nakrájené pekingské zelí.

  • Přiklopíme půlkou omelety a rukou hezky upravíme tak, aby nám omeleta kopírovala chléb a nepřekrývala okraje.

  • Na vrch dáme plátky okurky a kapie.

A je hotovo. Za tepla i studena chutná skvěle a svačinka je to opravdu vydatná. Navíc, ani dnešní generace vás s ní nevyhodí. A pro úplnost, ta moje buchta, sýromilka, si na vrch nasype ještě kousek nastrouhaného sýra, zatímco já dozdobuji plátkem čerstvé cibule. Tak tedy dobrou chuť.