Vepřové kostky se zeleninou

Dnes jde o recept, který je tak trošku ze složky "co dům dal". Ale to není samozřejmě podmínkou a chuť je naprosto božská. Jinak pro nemilovníky masa, je ho tam velmi poskromnu a dokážu si představit, že by tam nemuselo býti vůbec.

Na přípravu jsem využil:

  • kousek vepřového masa

  • cibuli

  • mraženou zeleninu, konkrétně květák, brokolici, hrášek a fazolky z naší zahrádky, ale lze použít jakoukoliv

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 2 lžíce sladké chilli omáčky

  • sůl, pepř

  • máslo a olej

a jako přílohu předvařené a posléze na pánvi lehce osmažené brambory.

A postupoval jsem takto:

  • Maso jsem si nakrájel na nudličky, osolil a opepřil.

  • Cibuli jsem si nakrájel najemno.

  • V hlubší pánvi jsem si rozehřál lžíci másla a zeleninu do ní nasypal. Bez jakéhokoliv ochucování jen promíchal a nechal pod pokličkou dusit cca 20 minut, občas promíchal a lehce podlil převařenou vodou, aby se mi zeleninka nepálila odspodu.

  • Zhruba po 15-ti minutách dušení zeleniny přidám sójovou omáčku, promíchám a pokračuji v dušení, promíchávání a občasném podlévání. Rozhodně ale nesmí zelenina plavat ve vodě.

  • Ihned poté dávám vedle na pánev trošku oleje a do rozpáleného pak cibuli. Lehce orestuji.

  • K orestované cibuli přidávám nakrájené maso a nechám taktéž orestovat tak, aby po svém obvodu nebylo nikde růžové.

  • Zakápnu chilli omáčkou, důkladně promíchám, společně minutku prohřeji a šup s tím do hluboké pánve k zelenině. Opět důkladně promíchám a nadále pokračuji v dušení, asi dalších 20 minut do změknutí masa, dle potřeby dochutím solí.

  • Těsně před závěrem ještě na volné pánvičce osmahnu uvařené brambory, které mám jako přílohu, ale nechám na vašich chutích, co si k té laskomině dopřejete.

Teď už je vše hotovo, maso měkké a tak nandávám pěkně na talíř a už už máme boule za ušima. Tak dobrou chuť...