Zelňačka

Jedna z polévek, kterou u nás nikdo nemusel. Až jednoho dne ta naše buchta přišla s tím, že nám ji uvaří takovou, že se za ušima budeme olizovat.

Potřebovala na to:

  • 3 brambory

  • 1 cibuli

  • 2 klobásy

  • 350 g kysaného zelí

  • kmín celý

  • ½ lžičky kmínu drceného

  • 2 ks bobkového listu

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 – 2 lžíce sladké papriky

  • 3 lžíce hladké mouky

  • asi 1,5 l vývaru z hovězích kostí nebo 2 bujónů

  • 1 kysanou smetanu

  • sůl, pepř

  • olej

  • petržel

A postupovala následovně:

  • Nejprve si oloupala brambory a pokrájela na kostky

  • Ty pak okmínovala celým kmínem a uvařila do měkka

  • Klobásu si nakrájela na kolečka

  • Cibuli oloupala a nakrájela na drobno

  • Na trošce oleje si cibulku orestovala a přidala klobásu, zaprášila sladkou paprikou a promíchala

  • Klobásu orestovala z obou stran a zaprášila moukou. Promíchala

  • Zalila vývarem, přidala drcený kmín, zelí a do kovovejce bobkový list a nové koření

  • Osolila a opepřila

  • Opět promíchala a na středním ohni vařila cca 15 minut

  • Po této době vyndala kovovejce s kořením a vmíchala uvařené brambory

  • Nechala prohřát a v případě nutnosti dochutila solí a pepřem

Při servírování dozdobila kysanou smetanou, kterou si do polévky každý vmíchá sám a polévka se tak zjemní v samotném závěru. A k tomu nasekanou petrželku, dobrou chuť.

A jak to dopadlo? Ani se u stolu nepíplo a polévka v nás zmizela, no panečku, jedna báseň.